Aniversarea zilei de 8 ianuarie, zi importantă pentru Țărăniști


Ziua de 8 ianuarie este simbolică pentru Țărăniști, deoarece marchează două momente importante din istoria noastră.

Pe 8 ianuarie 1873 se năștea la Bădăcin, în județul Sălaj, marele om politic Iuliu Maniu, președintele Partidului Național-Țărănesc între anii 1926-1933 și 1937-1947, de trei ori prim-ministru al României în perioada 1928-1933, reputat parlamentar și membru de onoare al Academiei Române.

La exact 117 ani de la nașterea lui Iuliu Maniu, pe 8 ianuarie 1990, a fost înregistrată la Tribunalul Municipiului București cererea de înscriere a Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, care și-a reluat în mod legal activitatea întreruptă în 1947 printr-o hotărâre abuzivă luată de autoritățile comuniste ale acelor vremuri. “PNȚCD, condus de Corneliu Coposu, nu a reapărut, pentru că de fapt el a existat permanent. […] După 42 de ani de la desființarea samavolnică a partidului și exterminarea în închisori a liderilor săi, partidul a putut să reapară la lumină, cu toată vigoarea, încă de la primele ore ale Revoluției din Decembrie 1989”, scria Ion Diaconescu în ziarul “Dreptatea”, în noiembrie 1995.

Corneliu Coposu, la rândul său, a scos în evidență misiunea neabătută a Țărăniștilor, declarând cu ocazia primului congres al partidului de după Revoluție (25-27 septembrie 1991): “Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, condus de patriotismul luminat al marilor săi înaintași, a slujit în toată istoria lui glorioasă, cu credință și persuasiune, dreptatea socială, democrația desăvârșită și adevărul înscris în principiile eterne ale moralei creștine. Am fost și suntem apărătorii neosteniți ai libertăților individuale și colective, milităm pentru egalitatea cetățenilor, pentru drepturile omului și pentru armonia socială. În programul și sufletele noastre am înscris independența, suveranitatea și integritatea României”.

Astăzi se împlinesc trei decenii de la reafirmarea doctrinei țărăniste pe scena politică românească. Este un moment de bilanț, în care să ne întrebăm, noi, cei de azi, cât de mulțumiți ar fi înaintașii noștri în legătură cu evoluția României, pentru a cărei propășire s-au străduit și s-au jertfit fără preget. Totodată, ne putem întreba cât de fericiți ar fi aceștia cu felul în care succesorii lor au gestionat moștenirea doctrinară, încadrările principiale și perspectivele de dezvoltare ale Țărănismului în România.

Noi credem că iluștrii noștri înaintași și-ar dori mai mult. Noi avem convingerea că suntem în măsură să facem mai mult, cu responsabilitate și cu sârguință, onorând astfel moștenirea și angajamentele celor ce ne-au precedat. Este motivul pentru care am preluat torța arzândă a Țărănismului, pentru a readuce la lumină adevărul, dreptatea și democrația în România.

Radu Ghidău
Președinte al
Alianței Național Țărăniste


Skip to content