Comunicat ANȚ cu privire la activitatea legislativă de urgență a guvernului


Duminică, 29 martie 2020, a fost emisă cea de-a patra ordonanță militară care adaugă prevederi suplimentare cu privire la circulația persoanelor, întărirea și extinderea măsurilor de carantină și plafonarea prețurilor la utilități, printre altele. Luni, 30 martie, comitetul de criză compus din ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat, a detaliat măsurile luate pe baza ordonanței militare nr. 4. Considerăm că aceste măsuri sunt necesare și urgente și susținem în întregime eforturile autorităților luate în vederea combaterii pandemiei provocate de virusul Covid19.

Totodată, ne manifestăm îngrijorarea cu privire la confuzia provocată de retragerea de la publicare în Monitorul Oficial a proiectului de ordonanță aprobat săptămâna trecută, cuprinzând măsurile economice specifice promise de Guvernul României în sprijinul tuturor persoanelor fizice și juridice afectate de restrângerea activităților economice în perioda instituirii stării de urgență la nivel național.

Deși Banca Națională anunțase flexibilizarea cadrului prudențial pentru bănci și instituțiile financiare nebancare, în așa fel încât amânarea temporară a plății ratelor să poată fi disociată de noțiunea de dificultate financiară a debitorului, degrevând astfel instituțiile bancare de constituirea provizioanelor pe sumele datorate, ca urmare a restructurării, Guvernul nu a fost în măsură să-și susțină propriul proiect de pe o zi pe alta, amânând o posibilă soluționare și înșelând speranța a sute de mii de oameni aflați în stare de necesitate.

Credem că aceste ezitări, retractări și bâlbâieli instituționale nu fac decât să sporească o stare de disconfort social, care se adaugă la problemele deja existente, manifestate în această perioadă dificilă pentru români și pentru omenire.

Considerăm astfel că se impune stabilirea unei linii de comunicare explicită și consecventă la nivelul aparatului guvernamental, pentru a se evita erodarea încrederii în stat și în autorități și pentru a încuraja cu fermitate populația greu încercată, acum și în viitor.

Radu Ghidău
Președinte al
Alianței Național Țărăniste

Skip to content