Luare de poziție privind neparticiparea la dezbateri publice cu candidata PSD în cadrul campaniei electorale prezidențiale de către președintele în exercițiu al României, Klaus Iohannis


Alianța Național Țărănistă consideră că printre principiile fundamentale ale existenței unui climat democratic se numără dialogul între actorii politici și conlucrarea în vederea atingerii obiectivelor pe termen mediu și lung. Acestea sunt dezideratele minime pe care orice clasă politică trebuie să și le propună și pe care să le impună, pentru a valida încrederea cetățenilor în actul electoral modern, ale cărui mecanisme, proceduri și consecințe trebuie să aibă un caracter transparent, fără excepție.

Astăzi ne găsim într-o situație extrem de regretabilă în ceea ce privește acești vectori de bază ai societății deschise și ai democrației participative.

Astăzi ne confruntăm cu o polarizare fără precedent, atât a actorilor politici cât mai ales a electoratului român în sine, la care a contribuit în mod covârșitor guvernarea Partidului Social Democrat, prin măsurile guvernamentale și legislative propuse și promulgate în decursul acestor ultimi ani. Această perioadă a fost marcată de nenumărate derapaje autoritare, de tensiuni sociale fără precedent, de abuzuri inimaginabile asupra statului de drept și, nu mai puțin important, de o aruncare în rizibil a actului de guvernare, sub conducerea doamnei Viorica Dăncilă. Am ajuns astăzi în punctul cel mai de jos al vieții politice românești de după 1989, dezbinați, dezgustați, mai lipsiți de speranță ca niciodată, iar toate acestea se datorează neo-comuniștilor anti-europeni și anti-democrați din PSD, care au condus țara după bunul plac și au împins milioane de români în afara frontierelor, în căutarea normalității, departe de tensiuni și de abuzuri.

Ca o excepție notabilă, singura fărâmă de normalitate a fost oferită, în această perioadă tulbure, de președintele țării, domnul Klaus Iohannis, care a reprezentat o contra-pondere salvatoare la atacurile repetate ale PSD la adresa democrației și a parcursului european al României. În schimbul activității sale de afirmare a principiilor și de apărare a valorilor democratice, domnul Iohannis a fost condamnat fără încetare și fără menajamente de guvernarea social-democrată, ajungându-se la o competiție otrăvită între cele două puteri ale statului și la demonizarea absolută a președintelui de către liderii PSD și de mass-media aservită acestora.

Este poate de înțeles de ce, astăzi, președintele în exercițiu și actualul candidat la cea mai înaltă poziție în stat, domnul Klaus Iohannis, refuză orice formă de dezbatere în care să apară față în față cu cei care au aruncat țara în haos, au denaturat procesele democratice, au revoltat milioane de români și (să nu uităm) i-au luat numele, familia și credința în derâdere. Aceste afronturi greu de depășit, combinate cu prezența în turul doi a doamnei Viorica Dăncilă, o persoană lipsită de viziune politică, care a demonstrat că nu stăpânește tainele guvernării eficiente sau bazele gramaticii limbii române, ajunsă pur conjunctural în postul de prim-ministru și în postura de candidată la președinția României, sunt motive rezonabile pentru a refuza politicos, dar ferm, un dialog cu ceea ce protestatarii din Piața Victoriei au numit, pe bună dreptate, “Ciuma roșie”.

Alianța Național Țărănistă crede cu tărie că dialogul și colaborarea sunt elemente de bază ale democrației, la orice nivel. Totuși, mai presus de acestea se găsesc poziționările principiale ferme. O deviză a Țărăniștilor a fost și va rămâne: “Putem negocia orice, dar nu negociem principii”. Credem că menținerea unei asemenea poziții de principiu demonstrează tărie de caracter și viziune pe termen lung, caracteristici pe care ni le dorim de la un viitor președinte al României.

Biroul Național de Conducere
al Alianței Național Țărăniste

13 Noiembrie 2019

Skip to content